Skip navigation

Kuinka tapaamastasi ihmisestä tulee ystäväsi?

Last Update : 2 lokakuun, 2017

Naapurin tervehtiminen, kauppiaan kanssa säästä puhuminen tai rupattelu kioskinpitäjän kanssa: kaikki tärkeitä asioita, mutta ei vielä sitä tasoa, miten ystävyys ymmärretään. Alussa mainittiin rupattelu. Muutaman viikon päästä puhutaan viikonlopun vietosta. Parin kolmen kuukauden kuluttua kutsutaan iltaa istumaan ja mukaan grillijuhliin: tuttavuus on syventynyt ystävyydeksi, kun toinen kutsuu sinut mukaan omaan lähipiiriinsä. Edetään askel askeleelta ja tietyssä järjestyksessä. Päinvastoin kuin rakkaussuhteissa, joissa intohimo vie mennessään heti alussa, ystäväsuhteet kehittyvät siten, että edetään taso tasolta: tuttavuudesta kaveruuteen, seuraavaksi ollaan hyviä ystäviä ja lopuksi erottamattomia sydänystäviä.

Ystäviä tavataan usein

Turha nähdä vaivaa syvemmän ystävyyden solmimiseksi henkilöön, joka marketin talousosastolla ystävällisesti auttaa sinua valitsemaan oikeanlaista huuhteluainetta. Jos tienne eivät risteä uudelleen luonnollisemmassa ympäristössä, välillenne ei todennäköisesti synny ystävyyttä, sillä se vaatii aikaa ja toistuvuutta.

Ystävyys rakentuu pitkällä aikavälillä. Siteet ihmisten välille syntyvät siitä, että he tapaavat toisiaan säännöllisesti. Ystävyys edellyttää tottumuksia ja toistuvia puheenaiheita. Ystävystyminen kysyy aikaa ja lukuisia tapaamiskertoja.

Ystävien kanssa jaetaan samat kiinnostuksenkohteet

Ystävyyden ydin on sitä, että samoista asioista kiinnostuneet ihmiset tapaavat toisiaan. Kyse voi olla vapaa-ajanvietosta (maalausharrastus, taide, ruoanlaitto), urheilu, musiikki, politiikka tai yksinkertaisesti juhlinta. Sen vuoksi tärkein neuvo sosiaalisten suhteiden puutteesta kärsiville yksinäisille on liittyä mukaan johonkin yhteiseen toimintaan. Kerho, yhdistys, peliporukka, vapaaehtoistyö: toimii varmasti! Miksi? Koska yhteisten kiinnostuksenkohteiden jakaminen rikastaa suhdetta, varmistaa sen tulevaisuuden ja luo loputtomiin keskustelunaiheita. Suhteella, joka alkaa urheilukentällä, esimerkiksi, on suuremmat mahdollisuudet kehittyä ystävyydeksi kuin hymynvaihdolla marketin kassan kanssa…

Ystävien kanssa koetaan elämän vahvat tunteet

Yhteiset kiinnostuksenkohteet aikaansaavat yhteenkuuluvuutta ihmisten välille, mutta kuinka siitä siirrytään vahvan ystävyyden tasolle? Vastaus kuuluu: yhteisillä kokemuksilla ja niiden myötä yhteisillä muistoilla. Yhteiset muistot ruokkivat ja rikastuttavat ystävyyttä ajan mittaan. Monet ystävyydet saavatkin alkunsa opiskeluaikana, tuolloin ystävyyssuhteita on (yleensä) vielä vähän ja vanhempana niiden solmiminen on vaikeampaa.

Yhteisiä kokemuksia syntyy monista tilanteista: juhlista (yhdessä humaltuminen lähentää), urheilusta (tappion nieleminen yhdessä, se toimii myös!) tai vaikeat elämäntilanteet (juuri eronnut työtoveri, jolle tarjoat tukeasi jne.). Muuttuakseen ystävyydeksi suhteen on kehityttävä. Sitä on ruokittava, viljeltävä ja sille on annettava tilaa ja mahdollisuudet kehittyä.

Jotta näin kävisi, yritä tavata tuttaviasi mahdollisimman usein ja ennakoi tilanteita, jotka edesauttaisivat seuraavalle tasolle siirtymistä: ehdota kahville, kävelylle tai lenkille lähtöä (helppoa useimmille), ruokailua piknikillä mieluummin kuin kanttiinissa jne. Lyhyesti sanottuna, ehdota aktiivisesti!

Lue lisää "Ystävätapaamiset"

Tämä sivusto käyttää evästeitä kokemuksesi parantamiseksi. Lue lisätietoja siitä, miten käytämme evästeitä ja miten voit muuttaa asetuksesi.