Skip navigation

Kestävän intohimon salaisuus pitkässä parisuhteessa

Last Update : 19 syyskuun, 2017

Rakkauteen liittyvien asioiden kesto on aina ollut keskustelun kohteena. Voiko rakkaus kestää ikuisesti? Onko intohimo kestävää vakavassa parisuhteessa?

Esther Perel, suhteiden ammattilainen, kertoi Ted Talk -puheessaan salaisuuden kestävään intohimoon.

Jos rakastuminen on suhteellisen helppoa ja kuherruskuukautta pidetään parisuhteen intensiivisimpänä ja intohimoisimpana vaiheena, mitä tapahtuu vuosien suhteen jälkeen?

Mitä tapahtuu rakkauden kasvaessa ja mukautuessa, rutiinien astuessa kuvaan… ja intohimon jäädessä taka-alalle?

Modernin rakkauden pulmat

Pitkässä suhteessa vietetään useimmissa tapauksissa miltei jokainen päivä kumppanin seurassa. Tällöin luodaan yhteinen ja jaettu rutiini…
Rutiinit voivat olla hyvä juttu ja upea tapa järjestää arki. Rutiinin jakaminen voi olla todella romanttinen asia.

Voi olla romanttista tietää, että rakastajasi on kotona odottamassa sinua pitkän päivän jälkeen. Romantiikkaa voi olla siinäkin, että käydään yhdessä kaupassa joka tiistai.

Parien rutiineissa on kuitenkin se ongelma, että ne eivät juuri jätä tilaa yllätyksille, seikkailuille, viehätykselle…
Kuten Perle sanoo, ”viehätys vaatii etäisyyttä”, ja juuri tämä etäisyys puuttuu rutiineitaan eläviltä pariskunnilta.

Ongelmana ovat ”modernit rakkaudet pulmat”, eli halumme saada ylimaallinen kokemus rakkaudesta, halu saada kaikki: turvallisuus, varmuus, yhteinen varmuus yhdessä ”uutuudenviehätyksen, mysteerin, seikkailun, riski, odottamattoman” kera.

Elämme individualistisissa yhteiskunnissa, ja näin ollen ”intohimosta on tullut keskeinen käsite” yhteiskunnissamme. Siinä missä rakkauden on tarkoitus kattaa kaikki elämän osa-alueet, intohimon on tarkoitus yllättää, rikkoa rutiini ja toimia rakkkauden käyttövoimana.

Entä lopputulos? Kuten Perle väittää, ”romantiikka on intohimon kriisissä”.

Ovatko siis kaikki pitkäaikaiset parisuhteet tuomittuja intohimon katoon?
Voidaanko intohimo saavuttaa uudelleen?

Pitkäaikaisen intohimon mysteeri

Aiheesta pareja haastatelleen Perlen mukaan ihmisillä on taipumus pitää kumppaniaan kaikkein viehättävimmillään nähdessään nämä ”omavaraisina toimijoina, kokonaisina yksilöinä”. Jos rutiini yhdistää, intohimon toteutuminen vaatii erossa olemista.

Edes hyvänlaatuinen intiimiys ei takaa intohimoa… intohimo ”edellyttää ylittämistä”, se vaatii ”tilan luomista rakastetulle” ja itsellesi.
Intohimon mysteeri on rikkomuksessa, joka tekee intohimosta niin tärkeää.

Mitä ovat ne eri tunteet, joita koet rakastaessasi toista ja toisaalta himoitessasi toista?

Intohimo on ”ilmaus yksilöllisyydestämme”, siinä missä rakkaus on päinvastaista. Miten tyydyttää molemmat tarpeet parisuhteessa?

Perlen mukaan parisuhde, joka kykenee tyydyttämään molemmat tarpeet, on niin kutsuttu intohimoinen liitto. Se on suhde, joka kykenee rutiineiden sisällä tarjoamaan ylimaallisuutta ja mysteeriä, pitkäaikainen suhde, joka tietää, miten selvitä rakkauden ja intohimon välillä.

Mikä tärkeintä, jos rakkaus on yksilöllisyytemme ilmaus, juuri kumppanisi yksilöllisyydestä tulee viehättävää.

Juuri intohimon salaisuus on se, minkä suurin osa pareista kokee ollessaan erossa toisistaan: intohimo tarvitsee tilaa, se tarvitsee ”ylitettävän sillan”… Intohimo on sitä, että näkee kaukaa kuinka säkenöivä ja itsevarma kumppanisi kulloinkin on… intohimoa ei ikinä hukata, sitä tulee vain katsoa eri näkökulmasta.

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä kokemuksesi parantamiseksi. Lue lisätietoja siitä, miten käytämme evästeitä ja miten voit muuttaa asetuksesi.